Monday, July 15

zuwanderung nach österreich

mai standard.

Rund zwei Drittel des Wanderungsgewinns machten EU-Bürger aus, die meisten kamen dabei aus Ungarn (6.600), Deutschland (6.200) und Rumänien (5.400).
nem véletlen, hogy a bécsi osztrák ismerőseim jó része először mindig német inváziót emleget. és bizony élre álltunk, magyarország jól teljesít. igen, eme 6600 egyike én vagyok 2012ből. még egy általános vélekedést cáfol ez a statisztikai adat - jelesül a további erős balkáni és török betelepülését. mert hogy pont, hogy eltörpül és visszaszorul az unión belüli munkaerő mozgáshoz képest. csupán meg szeretném jegyezni ezen a ponton, hogy egy újabb díszkeresztény elvtárs már arról beszélt a napokban, hogy 2020ban bizony el kell gondolkozni azon, akar-e a magyar ugar az európai közösséghez tartozni. attól tartok, ezzel a kopár szik sarja veszítene többet - embereket mindenképp.

Die Netto-Zuwanderung aus Nicht-EU-Staaten betrug rund 20.000 Menschen. Afghanistan (3.000) führt diese Rangliste zwar an, die Hälfte kommt aber aus europäischen Nicht-EU-Staaten - vor allem aus Russland (1.800), Serbien (1.700) und Bosnien und Herzegowina (1.500).
bizony nem volt véletlen a téli Votiv-Kirche tüntetés, ahol az afgán menekült kommuna képviseltette magát. érdekes, afgán éttermet még sehol sem találtam itt, pedig akadtam már mongolba is. amúgy a balkáni visszaszorulás látható, hiszen már oroszok is többen jönnek (nem elegen, ennyi fanyar megjegyzést hadd tegyek).

44 Prozent der Netto-Zuwanderer des Jahres 2012 leben nun in Wien. Bereits jetzt leben 40 Prozent der ausländischen Bevölkerung Österreichs in der Bundeshauptstadt. Auf die Gesamtbevölkerung gerechnet bedeutet das, dass in Wien 23 Prozent der Bewohner ausländischer Herkunft sind. Der Österreich-Schnitt liegt hier bei 11,9 Prozent. Den geringsten Ausländeranteil hat das Burgenland mit 6,9 Prozent.

nem meglepő, a tavalyi bevándorlók zöme Bécsben él. az összes (tehát nem csak a tavalyi) bevándorló 40%a Bécsben tartózkodik, ezzel a főváros lakosságának 23%-át adják. azért ez elég erős adat - és tavalyról emlékszem, egy előrejelzés szerint 2040ben kb. 40% körül várható ez az arány. ám ha olyan sokszínű marad, mint most: japánok, afrok, balkáni, orosz, spanyol (bizony, érezhetően sok fiatal jött át szerencsét próbálni és tanulni) akkor bizony nincs mitől tartani, ez egy nagyon változatos és alkalmazkodó közeg. és érezhetően elmozdítja Bécset az osztrák vidéktől - a sors fintora, hogy pont Burgenlandon él a legkevesebb menekült (és nem az idegengyűlölő Karintiában).

vannak tanulságok ezen a vidéken is.

No comments:

Post a Comment