Monday, September 30

nationalwahl 2013: ergebnisse

és íme az eredmények, akár regionális bontásban. egyből nézem is a három kérdésre kapott választ:
1. maradt a kormányzó rot-schwarz koalíció
2. még az övp a jobboldali vezető párt, bár az fpö lőtávolságra került (pont 10% a különbség köztük)
3. bejutott bizony két alakulat is: team stronach várható volt (de minek?), viszont óriási hajrával a neos is megjelenhet a parlamentben, így jó 15 év után újra lesz liberális párt az országgyűlésben.

kezdem akkor egyből a legfontosabb kérdéssel: az fpö előretörésével.
először is: a részvétel messze elmaradt az 5 évvel ezelőttitől (akkor 78,81% volt, most 65,91%) vagyis ez mindenképp a kisebb pártoknak, formációknak kedvez (hiszen kevesebb szavazat szükséges az 5%os küszöb átlépéséhez). másodsorban: az előző választáson még bejutott, most viszont menthetetlenül kizúgott bzö eredetileg az fpö-ből vált ki - annyira, hogy az előző választáson, 2008ban meg is verték az fpö-t. ugyan a bzö visszafogottabb volt, mint az fpö - ugyanúgy bevándorlást gátló, euroszekptikus pártról beszélünk. míg a bzö 7%ot vesztett 2008 óta, az fpö csak 3,9%ot tudott ebből saját malmára hajtani. vagyis a szkeptikus, xenofób irányzat szavazatokat és mandátumokat vesztett 2008 óta. ezzel szemben elgondolkodtató a tény, hogy az fpö minden tartományban képes volt növelni szavazói számát - ezt egyetlen más párt sem mondhatja el magáról. bécsiként várható volt, hogy az fpö erősödik - és így is történt, egyáltalán nem meglepő. tulajdonképp a bevándorlók számához és ennek növekedéséhez képest kevésbé erősödött azt ezt ellenzők száma. ugyanakkor kék tartomány lett Steiermark (mindig is Karintia volt a kék főhadiszállás), Grazban is az fpö tarolt.

a két új parlamentbe jutó formáción kívül még a zöldek tudták növelni táborukat - Bécsben elvittek 5 kerületet (sajnos a 2est nem, ám itt is a második erő az spö mögött), valamint Innsbruck is zöld város. számomra ha van párt, aki közelebb áll, akkor ez bizony pont a zöldeké.

a parlamentbe bejutott két pártról kiderül még, mire képesek. Frank Stronach pártjában a személyek az erősek (állítólag), a neos viszont nagyon kitalált és összetett programmal és minden bizonnyal konstruktív parlamenti munkával vetetheti észre magát. ha a tárgyalóképességet nézem, akkor összehasonlíthatatlanul több esélyét látom a neos hosszútávú jövőjének - Stronach programja (már ha összedobált, fércelt pontokat programnak hívunk) talán egyedül az fpö-vel közös, más pontokon pedig az spö és övp ketten megtalálja a számítását. ezzel szemben a neos ügyesen folytathatja a grüne közbülső, egyezkedésre épülő vélemény-érvényesítését: végül is ez a parlamenti munka értelme, akkor is átadni valamit a programból, ha nem hatalmon lévő a párt. lévén, hogy az spö-övp 51%al bír a parlamentben - tehát épp csak megszerezték a többséget ketten - minden bizonnyal lesznek kérdések, amelyben a grüne és a neos is érdemben bele tud szólni a döntéshozatalba. továbbá négyüknek együtt bizony kétharmaduk van.

a kormánykoalíció viszont elvesztette ezt a választást - hiába is mutat szépen, hogy hatalmon maradnak. egyértelműen intő jel, hogy most kapták ketten együtt a legkevesebb szavazatot. nagyon kíváncsi leszek, milyen módon próbálnak változtatni az eddigi irányzékukon: ugyan Bécs rot város, ám számos felületen, rádióban, hirdetésekben aktívabb az spö, mint az övp (ami furcsamód vállalkozáspártisága okán elvileg aktívabb kéne, legyen - és mégsem). az egész biztos, van idejük átgondolni a lépéseiket - ám öt évük van, nem több. öt év múlva bizony felettük a kard, ott kiderül, hogyan ítélik meg a választók a fordulatot.

és ha már a választók kerültek szóba: 13%al kisebb részvétel esetén nem lehet nem észrevenni a politika iránti bizalmatlanság megugrását. ez nem feltétlenül osztrák jelenség - a magyar politikai térben ez sokkal súlyosabb mértékű - viszont az is látható, hogy számos vadonatúj formáció sikerrel rugaszkodott el a protest szavazatoknak köszönhetően. az egész biztos, ez a protest ugródeszka megmarad legközelebbre is - vagyis aki jókor dobbant, jó üzeneteket küld, az sokat nyerhet ezzel legközelebb is.

mivel marad a nagykoalíció, óriási változás nem várható az osztrák belpolitikában. érdekességet a kék és zöld színre váltó körzetek jelenthetnek majd, ott nagyobb eséllyel mutathat ki visszaéléseket az u-ausschuss bizottság. külpolitikában még meglepőbb lenne bármi új irányzék - továbbra is Berlinnel és Brüsszellel folytatott viszony a legfontosabb. itt úgy gondolom, illik megjegyeznem: számos bíráló hang ellenére az fpö nem eu-ellenes párt. fel sem merült még szlogenek szintjén sem, hogy ők ki szeretnének lépni-e az eu-ból. ezt az üzenetet mindössze a Stronach-csoport és az euaus párt vette zászlajára - ezzel szemben az ugaron már nyíltan beszél több kdnp-s képviselő(?? bár tudnám, mit képviselnek egyáltalán) az eu-ból való magyar kilépésről, ha föderatív irányba lép tovább az unió. márpedig arrafelé lép el, hiszen a Merkel vezette cdu/csu óriási többséggel nyert, marad a nagykoalíció németeknél is - márpedig Faymann kancellárt érte már a vád, hogy csak akkor beszél álláspontjáról, ha Merkel már felszólalt. vagyis az osztrák támogatással Merkel már bizton számolhat - és én nagyon remélem, hamarosan újabb változások elé néz az uniós berendezkedés, vagyis mélyül a szövetség.

No comments:

Post a Comment