Thursday, April 12

zuwanderung aus ungarngondolom, elég beszédes az ábra és mielőtt belevágnék, már látható, milyen tendenciát jelez.

az adatokat a statistik.at-ről töltöttem le, három klikk és fél perc kérdése. ezek a számok az adott években Ausztriában lakhely szerint (ideiglenes és állandó - neben/hauptwohnsitz) bejelentett magyar állampolgárokat mutatják. ebben a számban nincsenek benne az évek során osztrák állampolgárságot szerzettek (és ezzel magyar állampolgárságot leadni kötelesek), sem a naponta vagy hetente ingázók, akik állandó lakhelyük szerint sosem hagyták el Mo-ot. ugyanígy az idénymunkát, párhónapos sí- vagy turistaszállásokban, éttermekben dolgozók sem szerepelnek ezen adatsoron; pláne, hogy ők ha csak háromhavonta egyszer hazaugranak, már teljesen legálisan tartózkodnak tovább

a két kék vonal az EU-csatlakozás, illetve az osztrák munkaáramlási dereguláció végét jelzi. igen, 2011 óta háromszor annyi magyar állampolgár él bejelentetten Ausztriában, mint előtte. ugyan 2015 óta csökkent a növekedés üteme, de még messze nem ért tetőpontjára.

hamarabb szerettem volna erről írni, lévén pár napja megint megugrott a kivándorlás iránt érdeklődők száma. különösebb tévedés nélkül biztosan állíthatom, nem ért véget még az áramlás. úgy vélem, Ausztriában még van álláslehetőség és karrier, az egészen egyszerű foglalkozásoktól az egészen összetettekig. ahogy a pesti albérletek jelenlegi árszintje áll, 15-25%al drágábbak a bécsiek, viszont a fizetések között nagyobb a rés. Bécs és környéke ráadásul hosszútávon megbízható mód fejlődni fog.

No comments:

Post a Comment