Thursday, May 1

szja, nav, abevjava

avagy hogyan adózzunk külföldről?
- először is legyen ügyfélkapu regisztrációd (bármely magyar okmányirodában kb.5 perces ügyintézés, persze az obligát félórás sorbanállás után)
- telepítsd az abevjava keretprogramot, majd az anyk53 kiegészítő csomagot (ami nem csak szja és adóügyi papírokra, de pl oep ügyintézésre is használható)
- a java-s verzió mac osx alatt is szépen fut
- ugyan a megjelenítés enyhén szólva is múlt századi (kb. a 90-91es évek dizájnját élteti tovább) és nem igazán felhasználóbarát (a hibakódok mintha egy soha el nem készült sci-fi robot programnyelve lenne) ámde használható és a dokumentumot az ügyfélkapu regisztrációdon át küldheted el. nincs ceruzás töltögetésre szükség, nincs postai sorbanállás és mindenről kapsz levelet

kardinális kérdés, hogyan töltse ki az ember az szja bevallását, mikor egy árva fillért sem keres már mo-on. így kell ezt, amennyiben eu-s, illetve olyan országban dolgozol, amellyel mo-nak van közös egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről:
A lap 15ös sorba a bruttó jövedelmed, forintra átszámolva (tetszőleges(!!) árfolyamon)
B lap 26os sorba az adott ország adószabályai szerint forintra átszámított befizetendő adóterhet
jó eséllyel nullát fog mutatni a nyomtatvány (akkor kell befizetned, ha a jelenleg érvényes 16%os magyar szja kulcshoz képest 10%al kisebb, tehát 14,4% kulcs és az adott ország adókulcsa közti különbözetet meg kell fizesd a magyar államnak. azért elég ritka ez a felállás.

egyes országokban - mint pl ausztria - már söralátétre sincs szükség: akár telefonról meg tudod nézni, mennyivel is járulsz hozzá a kincstár és a föld gyarapodásához.

végezetül álljon itt a két, kiemelt sorra vonatkozó útmutató halmaz (igazi adójogász magyar nyelven, amit jó, ha párezer ember beszél és ért a földgolyón):


15. sor: A kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján külföldön adózott, de a külföldön megfizetett adó beszámításával belföldön is adóköteles jövedelem
Ha Önnek olyan országból származó, vagy olyan országban adóztatható belföldről származó jövedelme volt, amely országgal Magyarországnak van a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, illetőleg a két ország között viszonosság áll fenn, és az egyezmény a külföldön adóztatható jövedelmet nem mentesíti Magyarországon az adóztatás alól, ugyanakkor a külföldön megfizetett adó magyarországi beszámításáról rendelkezik, akkor az ilyen jövedelmét ebben a sorban tüntesse fel.
A külföldről származó, valamint a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmeket forintra átszámítva kell az adóbevallásban feltüntetni.
A külföldön adóztatható, belföldön beszámítható jövedelem megállapítására a jövedelem megszerzése szerinti jogcímnek megfelelő, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott jövedelemszámítási szabályokat kell alkalmaznia.
A bevételt a „b”, a költséget (feltéve, hogy a költségelszámolásra lehetősége van) a „c”, a különbözetként számított jövedelmet pedig a „d” oszlopban tüntesse fel.
A külföldön megfizetett adó beszámításához a 26. sort kell kitöltenie. Ne felejtse el a külföldön megfizetett adó forintra átszámított összegét a 26. sor „a” oszlopban feltüntetni.

26. sor: A külföldön megfizetett adó beszámítása a 15. sorban szereplő jövedelem után
Ha Önnek olyan jövedelme is volt, amely külföldön adóköteles, de a nemzetközi egyezmény szabályai szerint vagy viszonosság alapján e jövedelmet össze kell vonnia a belföldön adóköteles jövedelmeivel, akkor a külföldön megfizetett adót a kettős adóztatást kizáró egyezmény rendelkezéseinek, illetőleg a viszonosságnak megfelelően beszámíthatja. A nemzetközi szerződések jellemzően ilyen esetekben úgy rendelkeznek, hogy a külföldön igazoltan megfizetett adó forintra átszámított összegét kell beszámítani (levonni). Ebbe a sorba Önnek a külföldön igazoltan megfizetett adó forintra átszámított összegét (a 15. sor „d” oszlopban feltüntetett jövedelem után megfizetett, az „a” oszlopban feltüntetett adó), de legfeljebb a 25. sorban lévő összeget kell beírnia.
Nem vehető figyelembe külföldön megfizetett adóként az az összeg, amely Önnek törvény, nemzetközi szerződés, viszonosság vagy a külföldi jog alapján visszajár. A külföldön tartozatlanul megfizetett adót az adott állam adóhatóságától kérheti vissza.

2 comments:

  1. Ádám, miért nem hagysz fel a magyar adóalanyisággal? Semmi értelme.

    ReplyDelete
  2. +1 teljesen igazad van! idén még leadtam, de jövőre már mindegy

    ReplyDelete