Friday, October 17

lohnsteuer unter!

fontos jele egy országban szakszervezetek érdekérvényesítésének ha hatni tudnak a kormányzó pártokra illetve befolyással munkaerőpiaci folyamatokra. ebből a szempontból ausztria még mindig oázis egy jókora klímaváltozás sújtotta sivatagosodó világban. ennek megfelelően két szakszervezeti tömörülés, előbb az ögb, majd melléállva az ak hatástanulmányt készített a személyi jövedelemadó csökkentéséről - a progresszív adóztatás elvének megtartása mellett - és a kieső állami bevételeket a bevezetendő vagyonadóval tervezik pótolni.

ausztriában ugyanis komoly vagyoni szakadék nyílt a '70es évek vége óta. a korábbi, még arisztokrata örökséggel bírók mellé ekkor nőtt fel az első hulláma az iparos, újgazdag rétegeknek. természetesen ahol tőke van, ott gyorsabban és könnyebben lehet további tőkét előállítani és vonzani, így ez elmúlt évekre az alábbi vagyoni eloszlás állt elő:

ezért készült el az alábbi jövedelmi adót csökkentő tervezet. jól látható, hogy elsősorban az alacsony és leginkább jellemző jövedelmi sávokban jelent segítséget az átrajzolt adóztatás. magam részéről sem ellenkezem, számomra is kb. egy havi keresettel többet hagyna zsebemben az osztrák kormány elé került és tárgyalásra és egyeztetésre kerülő törvénytervezet. a jelenlegi nagykoalíció vezető pártját, a szociáldemokrata spö-t biztos nem kell győzködni a változás szükségszerűségéről - ők már a kampányban is a vagyonadó (vermögensteuer) újbóli bevezetésével kampányoltak. a fejemet teszem rá, hogy kompromisszum születik a végén, de vesztenivaló híján a végeredmény csak kedvezőbb lehet a jelenleg sem hátrányosnál.
ismételten vissza kell utaljak a korábban idézett Mérő László előadásra: kooperáció és versengés. így, együtt.

No comments:

Post a Comment