Wednesday, October 3

die holländer

bár többetek számára nyílt titok, lehet, hogy párótok figyelmét elkerülte a hír, hogy hétközben német projekten dolgozom. ritkán írok munkáról, most ez mégis erről szól, szóval erre készülhettek.
tulajdonképp a nemzetközi közeg és munkatársak az egyik legfőbb és legfontosabb dolog, amit mostani munkámban szeretek. nincs annál szexibb, amikor több, addig sose látott emberrel poénkodtok, vagy járatjátok egymás agyát és próbáltok megoldást találni egy addig nem ismert problémára. engem ezek a helyzetek feldobnak, noha iszonyat utálom a bizonytalanságot (úgy egyébként). amúgy jobban belegondolva ennél fasztarisznyább helyre le se dobhattak volna: nincs normális közlekedés, hiába van szlovák kollégám bécsi irodán keresztül, de alig találkozunk és nem vagyunk összekötve - tehát legtöbbször egyedül vagyok a magam döntéseivel - vagyis nem épp leányálom. ha még hozzáteszem, hogy páran már két héten belül alapvonalon túl akartak tudni, még szebb, hogy lassan két és fél hónapja itt vagyok és még legalább másfélig itt leszek. szuper, legalábbis főnököm szempontjából mindenképp - ő csak október közepéig számolt legfeljebb. azt hiszem, ezt az elvárást simán túlszárnyalom.

node a hollandok. mert hogy velük dolgozom a legtöbbet és nem is eredménytelenül. több dolog miatt szeretem őket:
- iszonyat őszinték, nem takargatnak semmit (nagy többségben persze, mert hantabandi itt is volt, ki is tették a szűrét kíméletlen)
- egyből angolra váltanak, ahogy van egy nem-holland a közelben. és még elnézést is kérnek, vagy lefordítják a diskurzust - na ezt a szintet fogalmam sincs, mikor fogja akár egyetlen magyar közösség is elérni
- bármilyen véleményt elfogadnak, náluk az eredményesség a cél. ha te papírt hajtogatsz 45 fokban, akkor ezt illesztik be a folyamatba és te ezért vagy felelős - mindennél többre becsülik, ha egyértelműen el tudod mondani, mit miért csinálsz és mi lesz ebből a csoport előnye
szerénytelenül mondhatom, nekem e legutolsó pont vált nagy erősségemmé az elmúlt évek alatt. és hiába veszem el e projekten a helyet egy német, vagy holland elől - valamit csak jól csinálok, ha projektvezetés változása után is ragaszkodnak a munkámhoz. igaz, hogy ez számomra csak gyakorló kűr és nem dolgozom szintemnek megfelelően, de akkor is segédkezem. még azoknak is, akik nem különösebben segítettek (vagy ki is mondhatom: hátráltattak). bárhogy is alakuljon: akkor is nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert hollandokkal dolgozni mindig öröm. legalábbis nekem. mert ezt a közeget a legtöbb magyar se nem bírná, se nem értené.
és azért azt tegyem is hozzá gyorsan: nagyon el van kényeztetve a holland fiatalság, messze nem veszik észre, hogy keletről aki teheti, elindult nyugatra. azt már észreveszik, hogy keleten is terem gyom mellett búza, tehát van, aki bőven pariban van velük bármikor. sőt, gyorsabban és pontosabban dolgozik. tehát ha valakiben van elhatározás, bizony, komoly piaci rés nyílik itt - viszont ezt csak kemény munkával lehet kihasználni a maga teljességében.

No comments:

Post a Comment