Thursday, July 2

megérte-e kína?

kaptam ezt az igen jó kérdést.
egyrészt igen, mert ritka és egyszeri lehetőség, hogy kínai útitárssal (volt kollégám felesége) együtt lehetett bejárni Jünnan tartomány nagy részét - ami egyrészt messze nem nemzetközi turistaparadicsom, másrészt nem a fejlett vagy felkapottabb kínai régiók egyike. roppant érdekes volt, viszont egyhamar az is biztos, nem térnék vissza. esetleg 5-10, vagy inkább 15 év múlva - igaz, akkor már sokkal drágább és jóval kiépültebb lesz, valamint nem lesznek nyelvi problémák sem - a fiatalok, 10-15 évesek már jól beszélnek alapszinten angolul, de idősebbek egyáltalán nem - és még Sanghajban sem, pedig az a kirakatváros jelenleg.

hogy Kína utolérné-e Európát vagy az USAt és lehagyná-e? gazdasági mutatók szintjén természetesen semmi akadálya, viszont semmi értelme a hasonlítgatásnak, annyira más módon szerveződik az élet és annyira más az, amit követendőnek vagy példának tartanak. sokkal nagyobb a társadalmi különbség is, tehát a gazdagok európai vagy amerikai nézőpontból is szupergazdagok.

nekem Hongkong tetszett nagyon, oda bármikor visszamennék és vissza is fogok menni, sőt ha az EUban minden bedőlne, akkor Hongkong előlépett b-tervvé. bár szerintem erre soha nem lesz szükség, mégis. Hongkong olyan ideális metszete az európai, kínai és dél-ázsiai jó dolgoknak, hogy már csak ezért is érdemes megnézni. természetesen minden a pénzről szól, de nem olyan hajhász és vad módra, mint az öböl túloldalán fekvő Makaoban.

nagyon el vagyok csúszva fotókkal és videokkal, de remélem, egyszer eljutok a közzétételig.

No comments:

Post a Comment